Camper tips & tricks
Het is niet ongewoon dat nieuwe camperaars met veel vragen zitten en veel moeten uitzoeken. Daarom hebben we op de camper tips pagina al wat vragen van en voor beginnende kampeerders beantwoord, middels duidelijke video's. Je ziet hier bijvoorbeeld hoe je de camper waterpas zet en waarom dit belangrijk is, welk rijbewijs je nodig hebt om met een camper te rijden en waarom je voor vertrek je banden moet controleren.

Welk rijbewijs voor camper?
Als je overweegt een camper te kopen, is het belangrijk om te weten of je deze met jouw rijbewijs mag besturen. In deze video leggen we uit welke rijbewijzen nodig zijn voor verschillende soorten campers. Veel campers vallen onder het rijbewijs B, zolang de "Toegestane Maximum Massa" (TMM) van de camper niet boven de 3.500 kg uitkomt. Als het gewicht hoger is, heb je een C1- of C-rijbewijs nodig. Soms wordt de TMM van een camper verlaagd om bestuurders met een B-rijbewijs toe te staan deze te besturen. Dit beperkt echter vaak het laadvermogen. Als je camper te zwaar is, kan een C1-rijbewijs uitkomst bieden. Hiermee mag je voertuigen tot 7.500 kg besturen. Voor zwaardere campers heb je een C-rijbewijs nodig. Ook bespreken we het trekken van aanhangers achter de camper, waarvoor een BE-, C1E- of CE-rijbewijs nodig is.
Veilig op reis? Check je banden!
Goede camperbanden zijn cruciaal voor een veilige reis. Controleer voor vertrek de bandenspanning, profieldiepte, en leeftijd (DOT-code). Zomerbanden presteren het beste in de zomer, winterbanden in de winter, terwijl all-season banden een compromis bieden. Houd bij slijtage rekening met bandenspanning en uitlijning. Vervang banden die ouder zijn dan zes jaar, ook als ze nog voldoende profiel hebben, om het risico op klapbanden te verminderen. Laat je bij het kopen van nieuwe banden adviseren door een expert, aangezien niet elke band geschikt is voor elke camper. Veiligheid begint met goede banden.
Rijden met een camper
Rijden met een camper is anders dan rijden met een personenauto. Voor vertrek is het belangrijk om een aantal zaken goed te controleren. In deze video leggen we uit waar je op moet letten, zowel voor vertrek als tijdens het rijden. Controleer voor vertrek de buitenkant van de camper: zijn deuren, luiken, en ramen goed gesloten? Is de opstap ingeklapt, en is de luifel opgerold? Controleer ook binnen: ruim losse spullen op, vergrendel kastjes en zorg dat ramen en dakluiken goed dicht zitten. Zorg voor een goede zithouding en stel de spiegels correct af. Hou rekening met de afmetingen van de camper: hij is langer, breder en zwaarder dan een auto, wat zorgt voor een langere remweg. Wees alert op de oversteek achter de achteras bij het maken van bochten. Noteer de afmetingen en het gewicht van de camper en zorg dat je niet overbeladen vertrekt.
Camper waterpas stellen
Zorg dat je camper goed waterpas staat voor een comfortabel verblijf. Dit verbetert niet alleen het leefcomfort, maar zorgt ook voor een goede nachtrust en optimale werking van de koelkast. Begin met het waterpas zetten van de camper in de breedte. Plaats een oprijblok bij het juiste wiel en rij voorzichtig op, terwijl je met een waterpas controleert of de camper recht staat. Herhaal dit proces vervolgens in de lengterichting. Zodra de camper volledig waterpas staat, zet je de motor uit, trek je de handrem aan en laat je de camper in de versnelling. Dit zorgt voor een stabiele en comfortabele camperervaring, waarbij alles goed functioneert. Zo kun je ontspannen genieten van je vakantie.
Over het kentekenbewijs van de camper
Het kentekenbewijs van je camper bewijst registratie en eigendom. Bij verkoop moet het worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Er zijn twee soorten kentekenbewijzen: het oude papieren document en de moderne kentekencard (na 2014). Bij een papieren kentekenbewijs zijn drie delen nodig: Voertuigbewijs, Tenaamstellingsbewijs en Overschrijvingsbewijs. Deze laatste is cruciaal voor de verkoop. Heb je een kentekencard? Dan heb je de kaart zelf en een tenaamstellingscode nodig. Overschrijven kan bij een RDW-loket of online met DigiD, mits je een kentekencard hebt.